Telefon  +48 91 423 56 97
Telefon   +48 504 733 321
Email   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

5 innowacyjnych pomysłów, jak zagospodarować niewykorzystaną przestrzeń w twojej kuchni

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wykorzystać wolną przestrzeń w kuchni, co można zrobić, aby było w niej więcej miejsca? To częsty problem szczególnie wtedy, gdy kuchnia jest bardzo mała. Dlatego przedstawiamy ciekawe pomysły, które pomogą maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń.

 

kuchnia nowoczesna

W jaki sposób najlepiej wykorzystać przestrzeń w kuchni?

Istnieje wiele sposobów na to, by dostępna w kuchni przestrzeń stała się jak najbardziej funkcjonalna. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, które są warte uwagi:

  • Półki wiszące, które mogą mieć różną wielkość, tak aby jak najlepiej dopasować je do dostępnego miejsca. Sprawdzą się nawet nad drzwiami czy nad blatem kuchennym, a dodatkowo wszystkie rzeczy, które na nich ułożymy, łatwo znaleźć, bo są od razu widoczne.
  • Zabudowanie wnęk i zakamarków szafkami albo schowkami, które możliwe jest dzięki wyborowi mebli kuchennych na wymiar. Taką usługę oferuje na przykład firma Bumeb ze Szczecina. Dzięki dokładnym pomiarom możliwe jest zaprojektowanie mebli pasujących nawet do bardzo nietypowych wnęk i innych zakamarków, aby zabudować je w jak najlepszy sposób.
  • Wykorzystanie górnej przestrzeni nad szafkami. Jest tam sporo miejsca, które możemy przeznaczyć na ustawienie koszy lub pudełek na przedmioty używane rzadziej. Dobrym rozwiązaniem jest także zdecydowanie się na szafki aż do samego sufitu.
  • Szuflady wewnętrzne, które można zamontować nawet wewnątrz istniejących szafek, dzięki czemu zyskujemy dodatkowe miejsce na sztućce czy inne niewielkie przedmioty potrzebne na co dzień.
  • Relingi, zawieszki i haczyki, które można umieścić w wolnej przestrzeni nad kuchennym blatem. Można w ten sposób przechowywać sztućce, przyprawy czy inne przedmioty, aby mieć do nich łatwy dostęp podczas przygotowywania potraw.