Telefon  +48 91 423 56 97
Telefon   +48 504 733 321
Email   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

MDF, fornir czy laminat – jakie meble kuchenne wybrać?

Kuchnia jest często uważana za serce domu, dlatego tak ważne jest, aby meble, które się w niej znajdą, były najlepszej jakości i idealnie dopasowane. Z tego powodu większość osób decyduje się na kuchnie na wymiar - rozwiązanie to pozwala nam nie tylko zindywidualizować styl i wygląd naszej kuchni, ale także jej praktyczne funkcje. Stajemy jednak wówczas przed wyborem: MDF, fornir czy laminat – z czego najlepiej wykonać meble kuchenne?

Materiały na meble kuchenne

Wykonanie kuchni na zamówienie wiąże się z wybraniem odpowiedniego materiału, z którego zrobione będą meble. Do wyboru mamy kilka najbardziej popularnych opcji. Jedną z nich jest płyta MDF – drewnopodobny materiał o średniej gęstości. Dzięki takim właściwościom jest ona równocześnie twarda i jednolita, co sprawia, że idealnie nadaje się do produkcji mebli kuchennych. Jest trwała, łatwa w obróbce, przystępna cenowo, a przede wszystkim łatwa w czyszczeniu, szczególnie wtedy, gdy jest polakierowana. To wyjątkowo ważna kwestia w pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, gdzie łatwo coś ubrudzić, zachlapać sosem czy olejem.

Oprócz klasycznych płyt MDF możemy też wybrać meble fornirowane – czyli oklejone cienką warstwą naturalnego drewna. Fornir można nakładać na płyty MDF lub płyty wiórowe. Ten rodzaj wykończenia daje meblom bardzo naturalny efekt oraz dekoracyjny wygląd. Fornir daje też wyjątkowy efekt powtarzalności struktury, jakiej w naturalnym drzewie nie spotkamy. Meble fornirowane możemy wykończyć na połysk lub mat.

Jednak jednym z najczęściej spotykanych ostatnio rozwiązań jest laminat – bardzo odporny, wytrzymały i efektowny materiał. Można nim pokryć zarówno płyty MDF jak i wiórowe. Poprzez wysoką temperaturę biorącą udział w procesie laminowania płyta zyskuje właściwości bardzo cenione w każdej kuchni. Fronty laminowane występują w różnych gamach kolorystycznych oraz opcjach wykończenia - na wysoki połysk, półmat lub mat.

Co wybrać?

Każde z wyżej przedstawionych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Zdecydowanie częściej do produkcji mebli stosuje się obecnie płyty MDF niż wiórowe, ze względu na ich wytrzymałość, łatwość obróbki i wykończenia. Wykończenie fornirem daje nam piękny, naturalny efekt drewna, jednak nie jest wyjątkowo odporne na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne czy temperaturę - a przecież te właśnie czynniki w kuchni występują najczęściej. Czyszczenie takich mebli powinno wyglądać tak samo, jak czyszczenie litego drewna. Laminowanie z kolei sprawia, że nasze meble są odporne zarówno na wilgoć jak i wysokie temperatury, dzięki czemu z powodzeniem możemy je stosować nawet tuż przy piekarniku. Dodatkowo, laminat jest bardzo łatwy w czyszczeniu – nie wymaga specjalistycznych preparatów, a po umyciu pięknie się błyszczy, nadając naszej kuchni szyku i elegancji. Które z rozwiązań zatem wybrać? Należy oczywiście kierować się kwestią gustu - miłośnicy drewna z pewnością zdecydują się na meble pokryte fornirem, a wielbiciele błysku i różnorodnych kolorów na meble laminowane. Warto jednak przed dokonaniem wyboru wziąć pod uwagę czynniki, które wymieniliśmy - odporność na temperaturę, wilgotność czy zabrudzenia.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.